RAINSCAPING EDUCATION PROGRAM

Purdue Rainscaping Education Program Example Agenda Day 1

Session 1: Introduction to Rainscaping

30 minutes	Welcome, workshop overview and logistics
(9 a.m.)	
45 minutes	Introduction to rainscaping (45 min)
(9:30 a.m.)	Why reduce stormwater runoff?
	What can gardeners do?
	Implementing rain gardens for homeowners and public spaces
	Introduction to site visits of local rain gardens
2 hours, 45 minutes	Rain garden site tours and lunch
(10:15 a.m.)	

Session 2: Site Selection and Analysis

60 minutes	What makes a good rain garden site?
(1 p.m.)	
60 minutes	What size should a rain garden be?
(2 p.m.)	
20 minutes	How to determine inlets and outlets
(3 p.m.)	
10 minutes	Break
(3:20 p.m.)	

Session 3: Plant Selection and Garden Design

5 minutes	Overview of objectives
(3:30 p.m.)	
50 minutes	Classroom instruction
(3:35 p.m.)	
20 minutes	Introduction to group activity
(4:25 p.m.)	
15 minutes	Session 1 and 2 discussion and evaluation
(4:45 p.m.)	
(5 p.m.)	Adjourn

Day 2

Session 3: Plant Selection and Garden Design, continued

1 hour, 30 minutes	Group activity
(9 a.m.)	
10 minutes	Break
(10:30 a.m.)	

Session 4: Installation and Maintenance

5 minutes	Overview of objectives
(10:40 a.m.)	
10 minutes	Installation
(10:45 a.m.)	
25 minutes	Maintenance and activity
(10:55 a.m.)	
5 minutes	Common concerns about rain gardens
(11:20 a.m.)	
10 minutes	Rain gardens gone bad
(11:25 a.m.)	
30 minutes	How will you use this information?
(11:35 a.m.)	
40 minutes	Lunch
(12:05 p.m.)	

Session 5: Class Rain Garden Project

15 minutes	Garden task instructions
(12:45 p.m.)	
3 hours, 30 minutes	Class rain garden project
(1 p.m.)	
30 minutes	Discussion and program evaluation
(4:30 p.m.)	
(5 p.m.)	Adjourn